dilluns, 9 de juny del 2014

LA INAUGURACIÓ DE PERE SALINAS A APARELLADORS


Aquest divendres passat es va inaugurar al Col·legi d'Aparelladors l'exposició ON LA LLUM, de Pere Salinas.

Ja vam explicar en un post anterior les característiques d'aquesta exposició i vam reproduir el poema de Joan Navarro que dóna motiu i títol a la mostra.



L'exposició pròpiament dita consta de tres grans apartats d'acrílics sobre paper, separats temàticament: Un gran mural amb 27 retrats psicològics ("Portraits" els titula), muntats directament sobre la paret sense separació entre ells; una paret amb dues sèries de trilogies ("Les vacances de Sísif" i "Concert per a violoncel de Dvorák") i una altra paret sencera per a dues sèries més d'acrílics aquarel·lats :"Lete", de potents tonalitats càlides, i "On la llum, on l'estima", en blaus i grocs, que conté la imatge referencial del poema, separades per un "Sense títol" en blancs i negres.



La mostra, però, té un valor afegit amb la inclusió de tres Llibres d'artista a la manera de còdex, manuscrits -exemplars únics- sobre paper Super Alfa de gran format disposats en dues grans vitrines : 

  • NO ON,  de 62 pàgines de 56 x 38 cm, manuscrit sobre el poema que inicia i dóna nom al llibre de Víctor Sunyol NO ON. 
  • MAGRANA, de 180 pàgines de 30 x 38 cm, amb els 50 poemes que formen part del llibre MAGRANA, de Joan Navarro.
  • LLIBRE DELS MINUTS, de 128 pàgines de 36 x 38 cm, amb els 60 poemes que formen el LLIBRE DELS MINUTS, de Gemma Gorga.



Durant la inauguració, a més, Pere Salinas va portar, per mostrar exclusivament durant l'acte, un altre còdex monumental, inspirat en els "Beats" medievals, sobre el tema de l'Apocalipsi. Aquest còdex es va anar ensenyant ininterrumpudament als assistents gràcies a diversos responsables que es van anar turnant passant pàgines cuidadosament perquè tothom veiés el contingut sencer sense haver-lo de tocar.



L'acte de presentació de l'exposició va anar a càrrec d'Antoni Luis, president de l'Associació, i del mateix Pere Salinas, que va agrair l'assistència de tants amics que es van congregar allà per acompanyar-lo i de la "fila zero" de tots els qui, encara que no físicament, hi estaven en esperit. I va acabar donant la paraula a l'amic i poeta Joan Navarro, autor del poema ON LA LLUM que figura en el vinil de l'entrada de l'exposició, i que va recitar personalment.




A més de gran assistència del públic habitual i d'artistes vinguts de fora de Mataró, en Pere, molt emocionat durant tota la vetllada, va poder saludar personalment molts amics i familiars, després de set anys sense exposar.


Al final de l'acte en Pere va estar una bona estona signant exemplars d'un llibre seu, i no es va voler estar, en agraïment, de fer-se una fotografia amb alguns membres de l'equip de l'Associació responsables del muntatge.